Provoz vinného sklípku pro 5 až 80 osob, který je vhodný pro degustaci vín, pořádání firemních večírků, oslav narozenin, autobusových zájezdů, svateb, seminářů, školních srazů a přátelského posezení u dobrého vína. Malé vinařství Marie a Václava Surmanových a jejich syna Václava pokračuje v Bořeticích pátou generací v pěstování hroznů a výrobě vína v rekonstruovaném sklepě po předcích spojeném s dalším přikoupeným sklepem. Záhy po roce 1990 po restituci rodinných pozemků vysadili nové vinohrady a dlouholeté záhumenkové vinaření změnili na živnost, jejíž nositelkou je Marie Surmanová. Sklepmistrovské práce jsou však doménou jejího manžela, který je zároveň starostou obce Bořetice. Spojené sklepy se nacházejí v atraktivní lokalitě sklepní uličky na Kraví hoře. Krátká podzemní chodba původního sklepa slouží k výrobě a uskladnění vína již páté generaci rodiny Surmanů. Prostorná lisovna, v níž předkové současného hospodáře zpracovávali úrodu, byla přestavěna na prezentační místnost s posezením a barem, kterou zdobí vinařské a myslivecké trofeje majitele. Suroviny pro výrobu vína pocházejí z vlastních vinic v bořetických tratích Čtvrtě a Trkmanska a z nákupu od smluvních vinohradníků. Vína jsou většinou deklarována jako zemská, ale kvalita hroznů dosahuje až výběr z hroznů (od roku 2008 jsou některé partie zatříděny). Podle odrůd jsou vína vyráběna buď technologií řízeného kvašení nebo tradičními postupy. V nabídce jsou i vína vyzrálá v sudech barrique. Lahvové víno se prodává pouze ze sklepa, případně při akcích pořádaných pro objednané skupiny. Cílem tohoto vinařství není zvyšování kapacity výroby, ale spíše rozvíjení technologií co nejšetrnějších k vínu a pořádání degustací a akcí pro firemní i soukromou klientelu ve sklepě s kapacitou až 80 míst. Specialitou je pečení selat. Ke špičce produkce patří Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský a pochopitelně tradiční odrůdy oblasti Modrých hor - André a Modrý Portugal. K nejlepším vínům z ročníku 2010 patří Sauvignon, Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe, zemská vína z hroznů cukernatosti nad 21 stupňů.
Kategorie | letní terasa pouze pro ubytované, vinařství, vinný sklep |
---|---|
Bezbariérový přístup | ![]() ![]() |
Šéfkuchař | Petr Surman |
Kapacita míst | 80 + terasa: 50 + kapacita salónků: 30 (počet salónků: 2) |
Druh kuchyně | česká |
Jídla a nápoje | cukrovinky, zákusky, domácí chléb, hotová jídla, langoše, vegetariánská jídla, zvěřina |
Jazyky jídelního lístku | český |
Doplňkové služby | domácím zvířatům vstup povolen, grilování příležitostně, možnost ohřevu kojenecké stravy, možnost umytí kola, možnost vstupu s asistenčním psem, oslavy, party, reprodukovaná hudba, svatby, taneční prostor, vinné degustace na objednávku či příležitostně, zabijačky příležitostně, zvěřinové hody příležitostně |
Jazyky personálu | anglický, český, německý, slovenský, španělský |
Akceptované způsoby platby | hotově české koruny, hotově euro |
Rok výstavby | 2010 |
Rok poslední rekonstrukce | 2010 |
Pokud máte dotaz, prosbu nebo požadavek na Vaši dovolenou, zašlete nám prosím zprávu.