V rodinném vinařství Herzánovi, které se nachází ve vinařské obci Kobylí, se vinařilo odedávna, coby přivýdělek k zaměstnání. Otec Bronislav s manželkou Šárkou přenesli své hobby na děti Zuzanu a Jakuba. Postupem času se pěstování hroznů a výroba vína stala rodinnou vášní, koníčkem a nakonec i hlavní pracovní činností. První kvalitní vinici na vlastní půdě vysadili Herzánovi v roce 1996. Od té doby plochy postupně rozšiřovali a nyní obhospodařují v duchu integrované produkce zhruba na 2,5 hektarech průměrně patnáctiletých vinohradů. Další zlom přišel v roce 2007, kdy se Herzánovi přeorientovali z výroby sudových vín na kvalitní lahvovou produkci. Dnes se objem produkce pohybuje kolem 15 000 lahví ročně. Hrozny na lahvová vína pocházejí z vlastních vinic. Pro výrobu sudových vín využívá vinařství hrozny od smluvních dodavatelů, kteří jím je pěstují na zakázku. Vinařství vyrábí bílá vína převážně metodou sur lie, červená vína klasickým způsobem v otevřených kádích. Vína lahvují mezi desátým až čtrnáctým měsícem ležení na sudu. Pro lahvová vína používají výhradně hrozny přívlastkových kvalit, z důvodu administrativního zjednodušení jsou však deklarována jako zemská. Cenové relace při prodeji ze sklepa se pohybují od 145 do 185 korun za lahev. Vína jsou k dostání také ve vybraných vinotékách a gastronomických provozech. Řízené degustace vinařství umožňuje po dohodě pro skupiny do třiceti osob. Herzánovi chtějí do budoucna dosáhnout výměry šest hektarů vlastních vinic. Moc dobře ví, že pro zachování kvality je tato výměra pro jejich rodinné vinařství maximem. Vinařství razí heslo: „Co keř, to sedmička vína“. Tipem na víno v tomto vinařství bude určitě odrůda Sylvánské zelené, například z ročníku 2008 i 2009 s oceněním z Mikulovských vinných trhů.
Kategorie | vinařství, vinný sklep |
---|
Pokud máte dotaz, prosbu nebo požadavek na Vaši dovolenou, zašlete nám prosím zprávu.