je základním tématem semináře určeného pro všechny vinohradníky, vinaře, provozovatele gastro a ubytovacích kapacit a další zájemce ve službách cestovního ruchu nejen v regionu Modré hory.
Dopolední část semináře bude věnována Frankovce z domácího i zahraničního pohledu a terroir na příkladu Modrých hor s hlediska historie, geologie, kultury, gastronomie, cestovního ruchu.
V odpoledních hodinách bude následovat Konference pro sommeliéry o vínech VOC Modré hory.
PROGRAM DOPOLEDNÍ ČÁSTI:
9:00 Společensko-hospodářská a kulturní demarkace terroir na příkladu Modrých hor, Mgr. Martin Markel, Ph.D., Historický ústav, Masarykova Univerzita Brno
10:15 „Zažij Modré hory“ z pohledu cestovního ruchu, Mgr. Radek Galousek, předseda certifikované destinační společnosti Lednicko-valtický areál a Hustopečsko, z.s.
10:30 Krátká přestávka na kávu, chlebíček či koláček za zub a případných zdravic a diskusí u kávy nad probíranými tématy.
10:45 Přírodní parametry Modrých hor, Ing. Jan Stávek, Ph.D., VÍNO J. STÁVEK, Němčičky
11:15 Gastronomická doporučení pro vinařskou turistiku, Pavel Buchwaldek, B-wine.cz
11:45 Frankovka z břidlicových a silně železitých půd, Christoph Wachter, vinařství Wachter-Wiesler, Burgenland, Rakousko